Kuvassa Nalle Puh Suomi-paidassa Onnelassa

Maalipallon 1. divisioonan sarjasäännöt


Sarjatoiminta
Pelivarusteet ja -välineet
Maalipallon harjoitusvuorot ja kokeilumahdollisuudet
Linkkejä ja yhteystietoja
Materiaalisalkku
Historiaa
Maalipallo.net t-paitojen tilauslomake
Vieraskirjapowered by FreeFind

1. divisioonan sarjasäännöt kaudella 2016 - 2017

Taustaa

Nämä sarjasäännöt ovat voimassa kaudella 2016-2017 Suomessa pelattavassa 1-divisioona sarjassa. Säännöt ovat vahvistettu Suomen Vammaisurheilu ja –liikunta VAU ry:n maalipallojaostossa. Sarjasääntöjen tarkoituksena on mahdollistaa laadukas ja monipuolinen maalipallon sarjatoiminta. Lisätiedot: Maalipallojaoston sihteeri Timo Pelkonen: timo.pelkonen @ vammaisurheilu.fi, 050 596 5015

Sisällysluettelo

 • 1. Pelivuosi
 • 2. Sarjajoukkueetä
 • 3. Joukkueiden kokoonpano
 • 4. Ilmoittautuminen sarjaan
 • 5. Pelaajasiirrot
 • 6. Pelaajakohtainen lisenssimaksu
 • 7. Joukkueiden turnausmaksut
 • 8. Turnaukset
 • 9. Ottelujärjestys turnauksissa
 • 10. Joukkueiden paremmuusjärjestys
 • 11. Ulkomaiset/kotimaiset vierailevat joukkueet yksittäisessä turnauksessa
 • 12. Turnausjury
 • 13. Turnausjärjestäjän vastuu
 • 14. Erimielisyydet ja kurinpito
 • 1. Pelivuosi

  Pelivuosi alkaa 14.9.2016 ja päättyy 31.5.2017 Se jakaantuu syys- ja kevätkausiin, joiden aikana pelataan kaikki sarjan turnaukset.

  Sivun alkuun

  2. Sarjajoukkueet

  a) 1 -divisioonaan hyväksytään enintään kahdeksan (8) joukkuetta. Jos sarjaan pyrkiviä joukkueita on enemmän kuin kahdeksan (8), ovat sarjapaikkoja määrättäessä etusijalla ne joukkueet, jotka ovat jo aikaisemmin pelanneet sarjassa.

  b) Uusista joukkueista etusijalla ovat ne, joilla on enemmän näkövammaisia pelaajia.

  Sivun alkuun

  3. Joukkueiden kokoonpano

  a) Joukkueen jäseniä ovat joukkueenjohtaja (t), valmentaja (t), huoltaja (t) ja pelaajat.

  b) Joukkueet sarjassa voivat olla mies- tai naisjoukkueita. Myös sekajoukkueet ja näkevien joukkueet sallitaan. Pelaajamäärä joukkueessa voi vaihdella neljästä seitsemään (4-7).

  c) Joukkueessa saa olla enintään kolme naisten maajoukkuevalmennuksessa olevaa pelaajaa kansallisuudesta riippumatta. Maajoukkue pelaajaksi katsotaan pelaaja, jolla on ollut kyseisenä vuonna maajoukkuesopimus, vaikkei se enää olisikaan ilmoittautumishetkellä voimassa. Ilmoittautumisajan päättymisen jälkeen tehtyjä sopimuksia ei huomioida.

  d) Sarjaan ei voi osallistua miesten maajoukkuevalmennuksessa oleva pelaaja.

  e) Miesten maajoukkuesopimuksen alaisena olleen pelaajaan pyrkiessä pelaamaan 1-divisioonaan hänen pelioikeus käsitellään tapauskohtaisesti maalipallojaostossa.

  f) Joukkueeseen on ilmoittauduttaessa nimettävä joukkueenjohtaja koko pelivuodeksi. Joukkueenjohtaja voi olla joukkueensa pelaaja. Hän ei saa olla saman sarjan muun joukkueen valmentaja tai pelaaja.

  g) Joukkueella on oltava valmentaja. Hän ei saa olla saman sarjan muun joukkueen pelaaja.

  Sivun alkuun

  4. ilmoittautuminen sarjaan

  a) 1-div. ilmoittautuvat joukkueet ilmoittautuvat yhdellä kertaa pelivuoden kaikkiin turnauksiin. Ilmoittautuminen sarjaan päättyy 15.8.2016.

  b) Sarjaan ilmoittautunut joukkue ja sen pelaajat sitoutuvat noudattamaan Suomen Antidopingtoimikunnan (ADT) sääntöjä. Ilmoittautuminen tehdään kirjallisesti osoitteeseen erkki.miinala @ annanpura.fi. Ilmoittautumisen yhteydessä joukkueenjohtaja lähettää täydellisen listan henkilöistä yhteystietoineen, jotka joukkueeseen kuuluvat.

  c) Yksittäiseen 1-div. turnaukseen voidaan ottaa mukaan ns. kokeilevajoukkue. Kokeilevan joukkueen jäsenet koostuvat pääasiassa uusista pelaajista. Joukkueen on ilmoittauduttava turnaukseen viisi (5) viikkoa ennen turnauksen ajankohtaa turnauksenjohtajalle, jolla on oikeus ottaa tai olla ottamatta mukaan vierailevaa joukkuetta. Kokeilevajoukkue ei voi osallistua 1-div. lopputurnaukseen. Kokeilevan joukkueen turnausmaksu on 100 euroa.

  d) Joukkue, joka jää pois yhdestäkin ottelusta tuomitaan 150 euron sakkoihin (ensimmäisessä ottelussa tulee olla paikalla). Sekä kokonaan pois turnauksesta jäämisestä joukkue suljetaan sarjasta kauden ajaksi ja lisäksi sakkoa 300 euroa. Joukkueesta saadut pisteet nollataan. Force majeure syissä turnausjuryn esityksestä maalipallojaosto päättää sanktiot, syitä ovat mm. pelaajien loukkaantumiset kesken turnauksen tai liikennevälineiden myöhästyminen. Liikennevälineen myöhästyessä täytyy joukkueen kyetä osoittamaan, että normaali aikataulussa olisivat olleet pelipaikalla vähintään tuntia ennen ottelun alkua.

  e) Jos joukkue jää pois yhdestä ottelusta, ottelun tulokseksi julistetaan 10 - 0. Ottelun voittaja saa kolme pistettä ja häviäjä jää pisteittä.

  f) Sarjoihin ilmoittautuneista pidetään joukkue- ja jäsenluetteloa.

  Sivun alkuun

  5. Pelaajasiirrot

  a) Joukkueenjohtajan ja pelaajan edustusoikeus on siinä joukkueessa, johon hänet on luetteloitu ennen pelivuoden alkua.

  b) Pelaaja voi siirtyä pysyvästi toiseen 1-div. sarjan joukkueeseen 28.2 saakka.

  c) Siirrot on ilmoitettava Juha Halmeelle juha.halme32 @ gmail.com viimeistään kaksi (2) viikkoa ennen turnausta, jossa edustusoikeus alkaa. Jos ilmoitus on tehty myöhemmin, siirtoa ei hyväksytä.

  d) Siirrot ilmoitetaan kirjallisesti. Ilmoituksessa on oltava vanhan joukkueen joukkueenjohtajan sekä siirron kohteena olevan pelaajan sähköpostilla lähetetty suostumus siirrosta. Pelaajasiirtoa joukkueesta, jossa on vain neljä pelaajaa, ei voi tehdä, jos siirtyvän pelaajan tilalle ei nimetä uutta sarjakelpoista pelaajaa. Riitatapauksissa maalipallojaosto toimii välittäjänä ja päätöksen tekijänä.

  e) Uuden pelaajan voi nimetä 1-div. joukkueeseen koko kauden ajan, jos häntä ei ole aiemmin luetteloitu mihinkään SM- tai 1-div. joukkueeseen, lukuun ottamatta lopputurnausta.

  f) 1-div. sarjan joukkue voi käyttää turnauksessa pelaajaa, joka harkitsee sarjatoimintaan mukaan tulemista. Tästä tulee ilmoittaa Juha Halmeelle, juha.halme32 @ gmail.com, sähköpostilla vähintään kahta (2) viikkoa ennen turnausta, jossa pelaaja käytetään. Yksi pelaaja voi käydä kahdessa turnauksessa ja sen jälkeen hänet on kirjattava johonkin joukkueeseen, mikäli hän haluaa jatkaa pelaamista.

  Sivun alkuun

  6. Pelaajakohtainen lisenssimaksu

  a) Jokaisen sarjassa pelaavan pelaajan on ennen pelivuoden alkua maksettava pelaajakohtainen lisenssimaksu. Kauden 2016-2017 osalta maksu on 70 euroa. Vakuutus on vapaaehtoinen, mutta VAU:n kautta saa ostettua vakuutuksen joka maksaa 90 euroa/kalenterivuosi. Lisätietoja vakuutuksesta jaoston sihteeriltä.

  b) Kun uusi pelaaja nimetään joukkueeseen vasta kauden aikana, on lisenssimaksu maksettava kahta (2) viikkoa ennen turnausta, johon pelaaja osallistuu ensimmäisen kerran.

  c) Kun pelaaja nimetään joukkueeseen kolmannen (3) sarjaturnauksen jälkeen on pelaajakohtainen lisenssimaksu 40 euroa.

  d) Jos lisenssimaksua ei ole määräaikaan mennessä maksettu, pelaajalla ei ole pelioikeutta turnauksessa. Epäselvissä tapauksissa pelaajalla on näyttövelvollisuus (kuitti) maksun suorittamisesta.

  Sivun alkuun

  7. Joukkueiden turnausmaksut

  a) Joukkueiden turnausmaksut on 100 euroa/turnaus. Turnausmaksu on maksettava turnausjärjestäjän ilmoittamalle tilille 2 viikkoa ennen turnausta. Turnausmaksu on kaksinkertainen, jos maksua ei ole maksettu ajoissa.

  b) Ulkomaisten ja vierailevien joukkueiden turnausmaksun päättää turnausjärjestäjä.

  Sivun alkuun

  8. Turnaukset

  a) 1-div. pelataan neljä (4) alkusarjan turnausta sekä lopputurnaus.

  b) Pelijärjestelmä turnauksissa
  Yksittäisessä turnauksessa pelataan kaikki kaikkia vastaan kierros.

  c) Ottelut ratkaistaan kansainvälisten maalipallosääntöjen (IBSA) mukaan. Ottelut tuomitaan englanninkielisillä komennoilla (keskustelut käydään suomeksi).

  d) Turnauksien ajankohdat ja turnausvastuu
  1. sarjaturnaus 29.-30.10.2016, Leppävaara, Old Power
  2. sarjaturnaus 19.-20.11.2016, Tampere, Nääsvill Tampere
  3. sarjaturnaus 28.-29.1.2017, Leppävaara, Old Power ry
  4. sarjaturnaus 1.-2.4.2017, Oulu, Näpäjä Icewind
  päätösturnaus, 12.-13.5.2017, Helsinki, VAU

  Sivun alkuun

  9. Ottelusjärjestys turnauksissa

  Turnausjärjestäjä tekee ottelujärjestyksen, antaa sen lajikoordinaattorille tarkistukseen ja lähettää turnausinfon kolme (3) viikkoa ennen turnausta joukkueille ja vastaavalle tuomarille tiedoksi.

  Sivun alkuun

  10. Joukkueiden paremmuusjärjestys

  a) 1-div. mestaruus ratkaistaan lopputurnauksessa.

  b) Pelijärjestelmä lopputurnauksessa:
  Alkusarjan 1. sijoittunut menee suoraan kaksiosaiseen finaaliin. Alkusarjassa sijoille 2-3 sijoittuneet joukkueet pelaavat kaksiosaisen välierän jonka voittaja menee finaaliin. 1-divisioonan mestari ratkaistaan kaksiosaisessa finaalissa. Välierän ja finaalin voittajat ratkaistaan kahdesta ottelusta saaduilla pisteillä. Jos pisteet ovat tasan seuraa jatkoaika ja mahdollinen vapaaheittokisa.

  c) Joukkueen saavuttama mitali annetaan pelaajalle joka on pelannut kauden aikana vähintään kahdessa (2) turnauksessa ja hänet on oltava nimettynä joukkueeseen.

  d) Joukkueen saavuttama mitali annetaan valmentajalle ja joukkueenjohtajalle joka on ollut merkittynä otteluihin vähintään kahdessa (2) turnauksessa.

  Sivun alkuun

  11. Ulkomaiset/kotimaiset vierailevat joukkueet yksittäisissä turnauksissa

  a) Turnauksiin voidaan ottaa mukaan vierailevia, ulkomaalaisia tai kotimaisia joukkueita. Joukkueiden on ilmoitettava osallistumisestaan turnaukseen turnausjohtajalle viittä (5) viikkoa ennen turnausta. Päätösturnaukseen ei oteta vierailevia joukkueita.

  b) Päätöksen joukkueiden mukaan otosta tekee turnauksenjohtaja. Vierailevan joukkueen sarjatason määrittää maalipallojaosto.

  c) Vierailevista joukkueista saadut pisteet/tehdyt maalit lasketaan sarjan kokonaispisteisiin.

  Sivun alkuun

  12. Turnausjury

  a) Kuhunkin turnaukseen on asetettava jury, joka tarkistaa pelaajien edustuskelpoisuudet ja ratkaisee turnausta koskevat kiistat riitaosapuolia kuultuaan.

  b) Juryn kokoonpano on:
  •     turnauksen johtaja
  •     vastaava tuomari (toimii juryn puheenjohtajana) nimeää joukkueiden edustajan.
  •     joukkueiden edustaja 
  

  c) Protestimaksu on 50 euroa, joka tulee suorittaa protestia jätettäessä.

  d) Juryn tulee toimittaa tarvittaessa kirjallinen raportti maalipallojaostolle.

  Sivun alkuun

  13. Turnausjärjestäjän vastuu

  Turnausjärjestäjällä on vastuu järjestää laadukas turnaus. Laiminlyöntien esiintyessä voi maalipallojaosto määrätä maksimissaan 150 euron sakon puutteellisista turnausjärjestelyistä.

  Sivun alkuun

  14. Erimielisyydet ja kurinpito

  a) Ylintä päätösvaltaa tässä sarjajärjestelmässä käyttää VAU.

  b) Se nimeää maalipallojaoston, jonka tehtävänä on ratkaista sarjasäännöistä syntyneet tulkintakiistat, tai menettelyt joita ei ole määritelty kansainvälisissä maalipallo-säännöissä.

  c) Jos joukkue on tyytymätön maalipallojaoston tekemään päätökseen, joukkue voi valittaa asiasta VAU:n kilpailu- ja sääntövaliokunnalle, jonka päätös on lopullinen. Valitukset lähetetään kilpailu- ja sääntövaliokunnan sihteerille Hannele Pöysti sähköpostitse hannele.poysti @ vammaisurheilu.fi tai osoitteella VAU/Hannele Pöysti, 5 krs, Radiokatu 20, 000240 Helsinki.

  Valitus on tehtävä kirjallisesti ja on toimitettava yhden (1) viikon kuluessa maalipallojaoston päätöksen julkistamisesta.

  d) Sarjaan ilmoittautunut joukkue, sen pelaajat sekä toimihenkilöt sitoutuvat noudattamaan VAU:n kurinpitosääntöjä. Säännöt löytyvät www.vammaisurheilu.fi -sivuilta 1.10.2016 alkaen.

  Sivun alkuun | Palaute | Arkisto | Etusivu | webmaster@maalipallo.net
  Sivua on päivitetty 27.9.2016