Kuvassa Nalle Puh Suomi-paidassa Onnelassa

Maalipallon SM-sarjan säännöt


Sarjatoiminta
Pelivarusteet ja -välineet
Maalipallon harjoitusvuorot ja kokeilumahdollisuudet
Linkkejä ja yhteystietoja
Materiaalisalkku
Historiaa
Maalipallo.net t-paitojen tilauslomakepowered by FreeFind

SM-sarjan säännöt kaudella 2019 - 2020

Taustaa

Nämä sarjasäännöt ovat voimassa kaudella 2019-2020 Suomessa pelattavassa Suomen Mestaruus -sarjassa. Säännöt ovat vahvistettu Suomen Vammaisurheilu ja –liikunta VAU ry:n maalipallojaostossa. Sarjasääntöjen tarkoituksena on mahdollistaa laadukas ja monipuolinen maalipallon sarjatoiminta. Lisätiedot: Maalipallojaoston sihteeri Timo Pelkonen: timo.pelkonen @ vammaisurheilu.fi, 050 596 5015

Sisällysluettelo

 • 1. Pelivuosi
 • 2. Sarjajoukkueetä
 • 3. Joukkueiden kokoonpano
 • 4. Ilmoittautuminen sarjaan
 • 5. Pelaajasiirrot
 • 6. Pelaajakohtainen lisenssimaksu
 • 7. Joukkueiden turnausmaksut
 • 8. Turnaukset
 • 9. Ottelujärjestys turnauksissa
 • 10. Joukkueiden paremmuusjärjestys
 • 11. Ulkomaiset/kotimaiset vierailevat joukkueet yksittäisessä turnauksessa
 • 12. Turnausjury
 • 13. Turnausjärjestäjän vastuu
 • 14. Erimielisyydet ja kurinpito
 • 15. Lajissa käytettävät säännöt
 • 16. Voimassaolo ja muutokset
 • 1. Pelivuosi

  Pelivuosi alkaa 1.9.2019 ja päättyy 31.5.2020. Se jakaantuu syys- ja kevätkausiin, joiden aikana pelataan kaikki sarjan turnaukset.

  Sivun alkuun

  2. Sarjajoukkueet

  a) Sarjaan ilmoittautuvan seuran pitää olla VAU:n jäsen.
  b) Seura voi ilmoittaa sarjaan yhden tai useamman joukkueen.
  c) SM-sarjaan hyväksytään enintään kuusi (6) joukkuetta.

  Sivun alkuun

  3. Joukkueiden kokoonpano

  a) Joukkueen jäseniä ovat joukkueen johtaja(t), valmentaja(t), huoltaja(t) ja pelaajat.
  b) Joukkueet SM-sarjassa voivat olla mies- tai naisjoukkueita, myös sekajoukkueet sallitaan. Pelaajamäärä voi vaihdella neljästä kuuteen (4-6).
  c) SM-sarjan joukkueeseen hyväksytään näkövammaisia tai vammattomia pelaajia, jotka ovat aiemmin pelanneet maalipallo-sarjoissa tai maalipallojaosto katsoo pelaajan sarjakelpoiseksi.
  d) Joukkueeseen saa nimetä kauden alkaessa enintään kolme (3) miesten maajoukkuevalmennuksessa olevaa pelaajaa. Maajoukkuepelaajaksi katsotaan pelaaja, jolla on ollut kyseisenä vuonna maajoukkuesopimus, vaikkei se enää olisikaan ilmoittautumishetkellä voimassa. Ilmoittautumisajan päättymisen jälkeen tehtyjä sopimuksia ei huomioida.
  e) Joukkueen kokoonpanossa voi olla ulkomaalaisia pelaajia, eikä heitä lasketa kohdan 3d maajoukkuepelaajakiintiöön.
  f) Joukkueeseen on ilmoittauduttaessa nimettävä joukkueenjohtaja koko pelivuodeksi. Joukkueenjohtaja voi olla joukkueensa pelaaja. Hän ei saa olla saman sarjan muun joukkueen valmentaja tai pelaaja.
  g) Joukkueella on oltava valmentaja. Hän ei saa olla saman sarjan muun joukkueen pelaaja.

  Sivun alkuun

  4. ilmoittautuminen sarjaan

  a) Joukkueet ilmoittautuvat yhdellä kertaa pelivuoden kaikkiin turnauksiin. Ilmoittautuminen sarjaan päättyy 15.9.2019.
  b) Ilmoittautuminen tehdään kirjallisesti osoitteeseen eki.miinala @ gmail.com. Ilmoittautumisen yhteydessä joukkueenjohtaja lähettää kootusti joukkueen jäsenten yhteystiedot (nimi, syntymäaika, osoite, puhelinnumero, sähköposti). Lisäksi ilmoitetaan seuran virallinen nimi, joukkueen nimi sekä kotipaikkakunta.
  c) Joukkue, joka jää pois yhdestäkin ottelusta tuomitaan 150 euron sakkoihin (ensimmäisessä ottelussa tulee olla paikalla). Kokonaan pois turnauksesta jäämisestä joukkue suljetaan sarjasta loppukauden ajaksi ja lisäksi sakkoa 300 euroa. Joukkueesta saadut pisteet nollataan. Force majeure syissä turnausjuryn esityksestä maalipallojaosto päättää sanktiot, syitä ovat mm. pelaajien loukkaantumiset kesken turnauksen tai liikennevälineiden myöhästyminen. Liikennevälineen myöhästyessä täytyy joukkueen kyetä osoittamaan, että normaali aikataulussa olisivat olleet pelipaikalla vähintään tuntia ennen ottelun alkua.
  d) Jos joukkue jää pois yhdestä ottelusta, ottelun tulokseksi julistetaan 10 - 0. Ottelun voittaja saa kolme pistettä ja häviäjä jää pisteittä.
  e) Sarjoihin ilmoittautuneista pidetään joukkue- ja jäsenluetteloa, joka on julkista tietoa.
  f) Ilmoittautumalla sarjaan joukkue ja sen pelaajat antavat VAU:lle oikeuden julkaista erilaisia tuloslistoja sekä käyttää pelaajan ja seuran nimeä, kuvaa ja ääntä lajin tiedotuksessa sekä markkinoinnissa.

  Sivun alkuun

  5. Pelaajasiirrot

  a) Joukkueenjohtajan ja pelaajan edustusoikeus on siinä joukkueessa, johon hänet on luetteloitu ennen pelivuoden alkua.
  b) Pelaaja voi siirtyä pysyvästi toiseen SM-sarjan joukkueeseen 28.2.2020 asti.
  c) Siirrot on ilmoitettava Juha Halmeelle juha.halme32 @ gmail.com viimeistään kaksi (2) viikkoa ennen turnausta, jossa edustusoikeus alkaa. Jos ilmoitus on tehty myöhemmin, siirtoa ei hyväksytä.
  d) Siirrot ilmoitetaan kirjallisesti. Ilmoituksessa on oltava vanhan joukkueen joukkueenjohtajan sekä siirron kohteena olevan pelaajan sähköpostilla lähetetty suostumus siirrosta. Pelaajasiirtoa joukkueesta, jossa on vain neljä pelaajaa, ei voi tehdä, jos siirtyvän pelaajan tilalle ei nimetä uutta sarjakelpoista pelaajaa. Riitatapauksissa maalipallojaosto toimii välittäjänä ja päätöksen tekijänä.
  e) Viimeisen runkosarjaturnauksen jälkeen uusia pelaajia ei voi nimetä joukkueeseen.
  f) Joukkue voi käyttää turnauksessa ’ei sarjaan’ ilmoitettua pelaajaa (pois lukien Suomen miesten maajoukkuepelaajat). Tästä tulee ilmoittaa Juha Halmeelle juha.halme32 @ gmail.com sähköpostilla vähintään kahta (2) viikkoa ennen turnausta, jossa pelaaja käytetään. Yksi pelaaja voi käydä kahdessa turnauksessa ja sen jälkeen hänet on kirjattava johonkin joukkueeseen, mikäli hän haluaa jatkaa pelaamista.

  Sivun alkuun

  6. Pelaajakohtainen lisenssimaksu

  a) Jokaisen sarjassa pelaavan pelaajan on ennen pelivuoden alkua maksettava pelaajakohtainen lisenssimaksu. Kauden 2019-2020 lisenssimaksu on 80€. Vakuutus on vapaaehtoinen, mutta VAU:n kautta saa ostettua vakuutuksen, joka maksaa 90€/kausi. Lisätietoja vakuutuksesta jaoston sihteeriltä.
  b) Kun uusi pelaaja nimetään joukkueeseen vasta kauden aikana, on lisenssimaksu maksettava ennen turnausta, johon pelaaja osallistuu ensimmäisen kerran. Kuitti suoritetusta maksusta on esitettävä turnausjohtajalle ennen ensimmäistä ottelua.
  c) Kun pelaaja nimetään joukkueeseen 1.1.2020 jälkeen on pelaajakohtainen lisenssimaksu 40 euroa.
  d) Jos lisenssimaksua ei ole maksettu, pelaajalla ei ole pelioikeutta turnauksessa. Epäselvissä tapauksissa pelaajalla on näyttövelvollisuus (kuitti) maksun suorittamisesta.

  Sivun alkuun

  7. Joukkueiden turnausmaksut

  a) Joukkueiden turnausmaksut on 100 euroa/turnaus. Turnausmaksu on maksettava turnausjärjestäjän ilmoittamalle tilille 2 viikkoa ennen turnausta. Turnausmaksu on kaksinkertainen, jos maksua ei ole maksettu ajoissa.
  b) Ulkomaisten ja vierailevien joukkueiden turnausmaksun päättää turnausjärjestäjä.

  Sivun alkuun

  8. Turnaukset

  a) SM-sarjassa pelataan neljä (4) runkosarjan turnausta sekä lopputurnaus.
  b) Pelijärjestelmä turnauksissa Pelataan kaikki kaikkia vastaan kierros.
  c) Ottelut ratkaistaan kansainvälisten maalipallosääntöjen (IBSA) mukaan. Ottelut tuomitaan englanninkielisillä komennoilla (keskustelut käydään suomeksi).
  d) Turnauksien ajankohdat, paikkakunta ja järjestäjä
  16.-17.11. Espoo, Leppävaaran lukio (Old Power)
  7.-8.12. Vantaa, (Aisti Sport)
  25.-26.1. Espoo/Helsinki (Old Power)
  7.-8.3. Vantaa, (Aisti Sport/Näpäjä)
  18.-19.4. Tampere (VAU)

  Sivun alkuun

  9. Ottelujärjestys turnauksissa

  Turnausjärjestäjä tekee ottelujärjestyksen ja lähettää turnausinfon kolme (3) viikkoa ennen turnausta joukkueenjohtajille ja vastaavalle tuomarille tiedoksi.

  Sivun alkuun

  10. Joukkueiden paremmuusjärjestys

  a) Suomen Mestaruus ratkaistaan lopputurnauksessa.
  b) Pelijärjestelmä lopputurnauksessa
  Alkusarjan 1. kohtaa alkusarjan 4. kaksiosaisessa välierässä, samoin alkusarjan 2. vs. 3. Näistä otteluista voittajat menevät yksiosaiseen finaaliin ja häviäjät yksiosaiseen pronssiotteluun. Välierien voittajat ratkaistaan kahdesta ottelusta saaduilla pisteillä. Jos pisteet ovat tasan seuraa jatkoaika ja mahdollinen vapaaheittokisa.
  c) Joukkueen saavuttama mitali annetaan pelaajalle, joka on pelannut kauden aikana vähintään kolmessa (3) turnauksessa ja hänet on oltava nimettynä joukkueeseen.
  d) Joukkueen saavuttama mitali annetaan valmentajalle ja joukkueenjohtajalle, joka on ollut merkittynä otteluihin vähintään kolmessa (3) turnauksessa.

  Sivun alkuun

  11. Ulkomaiset/kotimaiset vierailevat joukkueet yksittäisissä turnauksissa

  a) Turnauksiin voidaan ottaa mukaan vierailevia ulkomaalaisia/kotimaisia joukkueita, jos turnauksen otteluohjelma tämän mahdollistaa. Joukkueiden on ilmoitettava osallistumisestaan turnaukseen turnauksenjohtajalle viittä (5) viikkoa ennen turnausta. Päätösturnaukseen ei oteta vierailevia joukkueita.
  b) Päätöksen joukkueiden mukaan otosta tekee turnauksenjohtaja. Vierailevan joukkueen sarjatason määrittää maalipallojaosto.
  c) Vierailevista joukkueista saadut pisteet/tehdyt maalit lasketaan sarjan kokonaispisteisiin.

  Sivun alkuun

  12. Turnausjury

  a) Kuhunkin turnaukseen on asetettava jury, joka tarkistaa tarvittaessa pelaajien edustuskelpoisuudet ja ratkaisee turnausta koskevat kiistat ja protestit riitaosapuolia kuultuaan.
  b) Juryn kokoonpano on:
  · turnauksen johtaja
  · vastaava tuomari (toimii juryn puheenjohtajana) ja nimeää joukkueiden edustajan.
  · joukkueiden edustaja (protestin kohdistuessa SM-sarjan toimintaan, nimetään 1-divisioonan edustaja, ja päinvastoin.)
  c) Protestimaksu on 50€, joka tulee suorittaa protestia jätettäessä.
  d) Juryn tulee toimittaa tarvittaessa kirjallinen raportti maalipallojaostolle.

  Sivun alkuun

  13. Turnausjärjestäjän vastuu

  Turnausjärjestäjällä on vastuu järjestää laadukas turnaus. Laiminlyöntien esiintyessä voi maalipallojaosto määrätä maksimissaan 150 euron sakon puutteellisista turnausjärjestelyistä.

  Sivun alkuun

  14. Erimielisyydet ja kurinpito

  a) Ylintä päätösvaltaa tässä sarjajärjestelmässä käyttää Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU ry.
  b) Se nimeää maalipallojaoston, jonka tehtävänä on ratkaista sarjasäännöistä syntyneet tulkintakiistat, tai menettelyt, joita ei ole määritelty kansainvälisissä maalipallo-säännöissä. Maalipallojaosto myöntää turnausten järjestämisoikeudet seuroille.
  c) Jos joukkue on tyytymätön maalipallojaoston tekemään päätökseen, joukkue voi valittaa asiasta VAU:n kilpailu- ja sääntövaliokunnalle, jonka päätös on lopullinen. Valitukset lähetetään kilpailu- ja sääntövaliokunnan sihteerille Timo Pelkonen sähköpostitse timo.pelkonen @ vammaisurheilu.fi. Valitus on tehtävä kirjallisesti ja on toimitettava yhden (1) viikon kuluessa maalipallojaoston päätöksen julkistamisesta.
  d) Sarjaan ilmoittautuneen joukkueen kaikki toiminnassa mukana olevat henkilöt sitoutuvat noudattamaan VAU:n kurinpitosääntöjä sekä antidoping- ja eettisen toiminnan ohjelmaa, Suomen Urheilun Eettisen Keskuksen (SUEK) antidopingsääntöjä sekä reilun pelin sääntöjä.

 • VAU:n säännöstöt löytyvät täältä ja
 • SUEK.n säännöstöt täältä.

 • Sivun alkuun

  15. Lajissa käytettävät säännöt

  a) Sarjassa käytetään International Blind Sport Federation IBSA:n kansainvälisiä maalipallosääntöjä 2018-2021.
  b) Säännöistä voidaan poiketa maalipallojaoston päätöksellä ja nämä päätökset ilmoitetaan joukkueille selkeästi ja riittävän ajoissa ennen säännön käyttöönottoa.

  Sivun alkuun

  16. Voimassaolo ja muutokset

  a) Sarjasäännöt ovat voimassa pelikauden 1.9.2019-31.5.2020.
  b) Näihin sarjasääntöihin voidaan tehdä muutoksia sarjakauden aikana maalipallojaoston päätöksellä.

  Sivun alkuun | Palaute | Arkisto | Etusivu | webmaster@maalipallo.net
  Sivua on päivitetty 26.9.2019